Skansen

Skansen i StockholmSkansen är en plats, som går att besöka året om, då det ändrar sig efter årstiderna. Varje månad ger besökarna en ny unik upplevelse. Här kan man fira in våren vid valborg, dansa runt midsommarstången i juni, uppleva en färgglad höstmarknad, dricka glögg till jul och fira in det nya året. Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Här kan man uppleva Sveriges historia, djur, hus och gårdar som kommer från hela landet. Man får en inblick i hur man levde förr, hur den tiden seder och bruk gick till och även se vardagsliv så väl som fest. Skansen är en plats för både vuxna och barn.

Följ hela året

Under våren händer det en hel del på Skansen i centrala Stockholm. Det är valborgsfirande och påskfirande. Dessutom en marknad under påskveckan där man kan köpa påskfjädrar, ägg, ris, marsipan och en massa andra saker. Alla barn som kommer utklädda till påskkärringar, och påskgubbar får gratis inträde på skärtorsdagen och då kan man tillverka kvastar och påskpyssla. Valborg firas med temahelger så väl som en valborgseld på själva valborgsmässoafton. Då sjunger även studenterna in våren.

Sommartid är en fantastisk tid att besöka Skansen och självklart är höjdpunkten själva midsommarfirandet. Boskapen flyttas till sommarbetet på Fäboden och under sommaren följer konserter så väl som att Allsång på Skansen hålls. Under juli månad är det 1700-tal på Skansen, med musik och dans.  Augusti är skördemånaden. På Skansen är det temadag, Lin- och ull, som visar hur man går från naturmaterial till tyg.

September och hösten är på väg, och då hålls även höstmarknaden på Skansen. Nu är det 1900-tal på Skansen och kommer du på besök nu så kan du möta bondmoror, drängar och mycket mer. Hösten fortsätter med brödbakning, skörd av potatis, fiske och jakt.  Under höstlovet sker mystiska ting, som har med folktro och magi att göra.

Vinter på Skansen är lucia, jul och nyårsfirande. Nu hålls julmarknad, som bjuder på mat, bröd, bullar, karameller och glögg med mera. Det är körer med julsånger, dans runt granen och i flera hus dukas julbord som de såg ut förr.

Efter jul och nyår, så kommer det nya året. Nu hålls cirkus, med föreställningar och även en cirkusskola för barn. I februari firas den samiska nationaldagen och under sportlovet är det en mängd friluftsaktiviteter man kan delta i.

Se och göra på Skansen

Skansen är platsen där nutid möter dåtid. Här är det djur, natur, kultur, trender. Det är ett levande museum! Det finns mängder av barnaktiviteter, dans och musik, en djurpark, hus och gårdar samt att man gärna firar högtider och traditioner.  På Skansen finns det även gott om mat och dryck från olika årtionden samt butiker och marknader där man kan handla det mesta. Skansen har även vackra trädgårdar samt att här kan du fira bröllop, dop och namngivning. På Skansen finns det även kurser och föreläsningar inom flera olika ämnen. Företag är även de välkomna hit, på konferens eller för ett event. Det går även utmärkt att gå en guidad visning här.